Begroting 2020

Grondbeleid

Reserves in relatie tot de risico’s

Gelet op de omvang van de investeringen en de vaak lange looptijd van veel projecten loopt de gemeente risico’s. Risico’s kunnen leiden tot financiële schade, waardoor de beoogde doelstellingen van de gemeente geheel of gedeeltelijk teniet kunnen worden gedaan. Jaarlijks worden de risico’s herzien in het kader van de herziene Nota Grondexploitaties.

Wanneer sprake is van geprognosticeerde verliezen geldt dat hiervoor een voorziening moet worden gevormd op het moment dat deze voorzienbaar en onafwendbaar zijn. Een dergelijke voorziening is niet statisch en zal jaarlijks, dan wel bij planaanpassing, om herziening vragen. De getroffen voorziening moet gelijk zijn aan het negatieve verwachte resultaat op contante waarde van de grondexploitatie van het betreffende complex.

Per 1 januari 2019 is bij twee complexen een negatief verwacht resultaat op contante waarde ontstaan, waarvoor een verliesvoorziening ten laste van de Algemene reserve is getroffen. In totaal bedraagt de voorziening ten behoeve van de grondexploitaties per 31-12-2018 € 5 miljoen.

Geboekte winstneming per 01-01-18

5.021.943

Voorziening complex Heer&Meester

-121.997

Voorziening complex Elementen

1.795.487

Geboekte winstneming per 31-12-2018

6.695.433

De belangrijkste risico’s die zich voor de gemeentelijke grondexploitaties kunnen voordoen betreffen dalende grondprijzen, of het langer uitblijven van grondprijsstijgingen. Deze zijn afhankelijk van veel (externe) factoren, waar de gemeente beperkte sturingsmogelijkheden op heeft. Jaarlijks worden de grondexploitaties zo goed mogelijk afgestemd op de marktsituatie, waardoor deze externe risico’s zoveel mogelijk worden beperkt.

Ook voor de geraamde kosten binnen een grondexploitatie kunnen zich risico’s voordoen. Werkelijke kosten kunnen hoger uitvallen dan geraamd. Dit kan veroorzaakt worden door onvoorziene tegenvallers binnen een plan of doordat de inflatie sneller is gestegen dan waarmee rekening is gehouden.