Begroting 2020

Bestuur en dienstverlening

Interbestuurlijk programma

Hoe levert dit programma een bijdrage aan het IBP?

Rijk, gemeenten, provincies en waterschappen starten met een Interbestuurlijk Programma (IBP) en een gezamenlijke agenda. Hun belangrijkste doel is een optimale samenwerking tussen de overheden zodat er rond belangrijke maatschappelijke opgaven een meer gezamenlijke aanpak tot stand komt. Voor het programma Bestuur en Dienstverlening is de volgende opgave uit het IBP relevant:

  • Goed openbaar bestuur in een veranderende samenleving

Doel is op lokaal niveau opgaven krachtig te kunnen oppakken, waarvoor een weerbaar bestuur en een sterke lokale democratie noodzakelijk zijn. Onderdelen waaraan wordt gewerkt zijn:

  • Eén overheid: stimuleren van vernieuwende samenwerking tussen overheden in proeftuinen, actualiseren van de code interbestuurlijke verhoudingen, vernieuwing van het interbestuurlijk en financieel toezicht.
  • Democratische overheid: in 2018 een actieprogramma versterking lokale democratie en bestuur gereed, aanvullend op de Interbestuurlijke Toekomstagenda Ondermijning concrete afspraken maken over de informatiepositie van gemeenten, inzet op specifieke gebieden, en investeringen in de weerbaarheid van bestuur in het kader van tegengaan van ondermijning.
  • iOverheid: opstellen van een Code Goed Digitaal Openbaar Bestuur.

Het IBP hangt samen met de gemeentelijke doelen op het gebied van een goed functionerende en toegankelijke lokale democratie, intergemeentelijke samenwerking en het vergroten van de digitale dienstverlening aan inwoners en organisaties.